Hoeve Nieuw Ehrenstein

Hoeve Nieuw Ehrenstein voor de restauratie
Hoeve Nieuw Ehrenstein in de Anstelvallei - 2019
Hoeve Nieuw Ehrenstein bij begin restauratie 2017
Hoeve Nieuw Ehrenstein met villa en brasserie na restauratie - 2022

Hoeve Nieuw Ehrenstein

PlaatsKerkrade
Bouwjaar1753
EigenaarSt. Het Limburgs Landschap
Restauratie2017-2022

Bij Kerkrade ligt in de prachtige Anstelvallei de imposante hoeve Nieuw Ehrenstein. Vanuit alle kanten zijn het landhuis en omliggende boerderij in carrévorm te zien. Dankzij een ingrijpende jarenlange restauratie door Stichting het Limburgs Landschap is het complex gered. Bij de restauratie van de villa is veel aandacht geschonken aan het behoud van het authentieke karakter van het landhuis.

 

Geschiedenis

Hoeve Nieuw Ehrenstein is in 1753 gebouwd als pachthoeve van het nabij liggende Kasteel Erenstein. De muurankers met het bouwjaar zijn nog steeds op de zuidelijke gevel van de schuur te zien. Hendrik Poyck, eigenaar van de omliggende gronden, gaf in de 18-de eeuw de opdracht. In 1808 koopt de weduwe Corneli het complex. Haar zoon gaat groots verbouwen omdat hij er wil gaan wonen na zijn huwelijk in 1839. Hij sloopt het oorspronkelijke woonhuis van de boerderij en in de plaats daarvan komt het huidige indrukwekkende landhuis.
Deze villa is gebouwd in een bouwstijl die in de eerste helft van de negentiende eeuw veel werd toegepast in Zuid-Limburg. De familie blijft tot 1921 eigenaar van Nieuw Ehrenstein. In  dat jaar koopt de familie Waelen hoeve Nieuw Ehrenstein inclusief 65 hectare grond voor hun boerenbedrijf. De villa wordt verbouwd tot woonhuizen voor twee boerenfamilies. Het derde gezin verbouwt een deel van de stal tot woonhuis. Door mijnverzakkingen ontstaat er veel schade. Na de verkoop in 1967 blijft de boerderij deels in gebruik maar het verval treed in.
Vanaf 2004 staan de panden leeg en vervallen volledig.

 

Restauratie en  herbestemming

In 2015 koopt Stichting Het Limburgs Landschap het complex en start vanaf 2017 met een ingrijpende restauratie.
Eind 2019 is in een zijvleugel van hoeve Nieuw Ehrenstein een brasserie geopend. Door de uitgebreide wandelmogelijkheden van de Anstelvallei is het een ideale plek voor een bezoek aan de Anstelvallei.
De hele restauratie is in 2022 afgesloten met de restauratie van de villa die nu gehuurd kan worden als vakantiewoning. Bij de restauratie is de allure van de villa helemaal teruggebracht. De gaafheid van de buitenkant geldt ook voor de binnenzijden. De salon en de eetkamer hebben weer de grandeur van vroeger. Ze zijn weer net zo rijk ingericht als vroeger. Speciaal gemaakte behangen sieren de muren en bijpassende kleuren op het houtwerk accenturen de stijlperiodes. Ook de gestukte plafonds en antieke houten vloeren zijn volledig gerestaureerd.

 

Lampen van Hoeve Nieuw Ehrenstein

Tijdens de restauratie zijn verschillende houten balken en vloerdelen vrijgekomen die echter niet meer geschikt waren voor hergebruik. Daarmee zijn o.a. de  Lumina en Petasus lampen gemaakt. Zie foto’s:

Neem contact op voor andere lampen met hout van dit bijzondere monument.

Meer info over Hoeve Nieuw Ehrenstein

Share: