Lumina Carbo “Oranje Nassau 1”

Lumina Carbo met voet van de laatste steenkool uit de ON1 mijn

Detail van de Lumina kap

Lumina Carbo “ON1”

Voet van de lamp met certificaat

Lumina Carbo

TypeTafel/dressoirlamp
VerlichtingWarmwitte powerled
BedieningTouch
Voeding12V / 5W
Materiaal RVS en Plexiglas
Voetsteenkool
Afmeting BxH20×60 cm

De Lumin Carbo “ON1” is een unieke en innovatieve designlamp met een voet die bestaat uit de
laatste Nederlandse steenkool die in 1974 uit de Oranje Nassau 1 mijn naar boven is gehaald. Van deze steenkool is een beperkte hoeveelheid ter beschikking gesteld door het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen.
De combinatie van steenkool en een lamp is heel toepasselijk. Lampen zijn n.l. onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de mijnen.
Mijnlampen, ofwel Davy-lampen, werden vroeger gebruikt voor verlichting en tevens om mijngas te detecteren. Ze waren dus onmisbaar en letterlijk van levensbelang. De lamp is qua vorm en functie dan ook geïnspireerd door deze mijnlampen.

Design en Techniek

De moderne en energiezuinige LED-lichtbron zit in de steenkoolvoet. Deze kan via touchbediening in- en uitgeschakeld worden.
De steenkool is dus symbolisch, net als vroeger, de energiebron van de lamp. Via een glazen staaf wordt het lichtnaar boven geleid en daar verspreid waardoor de kap oplicht. De kap van de lamp, zoals op de foto hiernaast, is bekleed met een speciale folie (opaal-iris folie) met gaatjesraster, als verwijzing naar het gaas in de Davy lamp.
I.p.v deze folie kan men ook voor een kleurrijke iriserende folie kiezen. Deze folie heeft een regenboogkleurig effect al naar gelang de licht inval en de kijkhoek.

De steenkool voet

Helaas zijn er geen grote brokken Limburgse steenkool meer te vinden. Er zijn alleen nog
kleinere brokjes antraciet(voor de kenners: nootjes 4 – 5). Antraciet is de beste steenkoolsoort die er bestaat en is zo’n 300 miljoen jaar geleden (!) tijdens het Carboon tijdperk ontstaan onder zeer hoge druk en temperatuur. Bij nog hogere druk zou uiteindelijk grafiet en vervolgens diamant zijn ontstaan. Antraciet laat ook al een lichte glinstering zien.
Voor het maken van de voet worden deze brokjes antraciet op duurzame wijze samengevoegd tot een grote blok. Vervolgens wordt aan deze blok gekapt (net als vroeger…) tot weer een authentiek uitziende, grote brok steenkool overblijft.
Iedere steenkoolbrok, en dus iedere lamp, is daarmee uniek.

Beperkte, genummerde oplage

De Lumina Carbo wordt in een zeer beperkte en genummerde oplage met de hand gemaakt, en
geleverd met certificaat van echtheid. Het unieke nummer wordt geslagen in een messing label
in de vorm van de vroegere Iedere mijnwerker had n.l. een nummer dat geslagen was in een metalen
penning. Voor het afdalen in de mijn werd deze penning afgegeven en bij het einde van de “sjicht”
moest deze weer worden opgehaald. Zo kon men controleren of iedereen weer veilig boven was.

Prijs Lumina Carbo lamp: vanaf €895,-

Share: