30
Jul

Een nieuwe leven voor oude glas-in-lood ramen.

Authentieke en historische materialen een nieuw leven geven door deze te verwerken in unieke design verlichting: dat is de basis van SemperNovum. De historische materialen kunnen daarbij heel divers zijn. Zo kwam Monumentenwacht Limburg met de vraag of ook iets met oude, opgeslagen glas-in-lood panelen gedaan kon worden.
Deze  panelen zijn afkomstig uit vaak monumentale gebouwen, die gesloopt of gerenoveerd worden waarna er geen bestemming meer voor is. Zo is niet altijd een raam beschikbaar of geschikt omdat ze b.v. te klein zijn voor het paneel. Verder is het erg kostbaar omdat de panelen beschermd moet worden tegen weersinvloeden en vandalisme. Tevens moet worden voldaan aan de huidige isolatie eisen waardoor het vaak noodzakelijk is een paneel te plaatsen tussen dubbel glas.

Er is een oplossing bedacht waardoor  glas-in lood panelen ook binnen kunnen worden geplaatst met behoud van het fascinerende effect van zonlicht en kleur.
Bijzonder bij deze oplossing is verder dat de lijst maar 2,5 cm dik is!

Vorige maand zijn op deze manier 3 oude glas-in-lood panelen uit de oude kapel van zorginstelling Daelzicht in Heel voorzien van verlichting. In het moderne hoofdkantoor geven de oude verlichte panelen zo een mooi, kleurrijk beeld en krijgen ze een nieuw leven. Een nieuw leven waarin ze het verhaal kunnen vertellen van deze zorginstelling met zijn rijke geschiedenis!

Ieder paneel is, na grondige restauratie door voormalig glaskunstenares Judith Rimmelzwaan, voorzien van een lijst waarbij het op een speciale manier met energiezuinige LEDs wordt verlicht. Deze LED verlichting simuleert daarbij het daglicht waarbij gekozen kan worden voor warm zomers licht of b.v. koel, winters licht. De helderheid kan (draadloos) ingesteld worden. Het paneel wordt  daarmee een kleurrijk, lichtgevend schilderij, hangend of staand,  dat zowel overdag als ‘s avonds kleur en sfeer brengt in de ruimte. 

Voor meer info over SemperNovum glas-in-lood verlichting: download hier de flyer


Geschiedenis en achtergrond

Voor degenen die, zoals ikzelf, ook geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en achtergrond van de glas-in-lood panelen, hierbij wat meer informatie.
De panelen zijn in 1939 gemaakt door glazenier Henk van de Burgt voor de oude kapel van Daelzicht (vroeger Huize St. Joseph). Ze zijn eigenlijk een onderdeel van  drie ramen die meer dan 4 m (!) hoog zijn en zich bevonden achter het hoofdaltaar van de kapel.
In 2015 is de kapel gesloopt maar de ramen zijn gelukkig bewaard gebleven.
Hieronder foto’s van de afzonderlijke, verlichte panelen, met een korte beschrijving

Theresia van Lisieux
Zij is een bekende “moderne” heilige. Al op 24 jarige leeftijd in 1897 gestorven door ziekte en al in 1925 heilig verklaard. Wellicht was ze destijds een voorbeeld/inspiratiebron voor de cliënten van Huize St. Joseph.
Ze is afgebeeld met o.a. een roos op haar borst. Symbolisch voor haar spreuk “Ik wil het rozen [= zegeningen] laten regenen op aarde”. De kleine rode, gebrandschilderde ruitjes in het paneel symboliseren de rozenblaadjes.

Jezus aan het kruis. Op de banner staat in het latijn: “Jezus van Nazareth, koning der Joden”.
Zoals men kan zien is hij in het drieluik duidelijk kleiner afgebeeld vergeleken met de andere panelen. Verder kijkt jij omlaag met een arm los van het kruis. Dat  komt omdat er nog een paneel onder hem bijhoort waar de H. Franciscus van Assisi op staat. Deze heilige leefde van 1186 tot 1226 en predikte o.a. naastenliefde en steun voor hulpbehoevenden en zieken (destijds melaatsen).
Dit paneel moet nog gerestaureerd en ingelijst/verlicht worden waarna het ook wordt opgehangen om het “drie”luik compleet te maken. Ofwel: wordt vervolgd!

Tot slot: Heilige Lodewijk. (ofwel St. Louis in het Frans; mijn favouriete paneel ; )
Onder op het 4 m hoge raam raam staat de tekst “H Lodewijk koning van Frankrijk.”  Vandaar de Franse lelies die symbool staan voor het koningshuis.
Hij leefde van 1214 tot 1270 en staat bekend als een wijs en rechtvaardig man die veel hospitalen en ziekenhuizen stichtte, waar hij soms in eigen persoon bij de verpleging kwam helpen.
Ook weer een duidelijk verband dus met zorginstelling Daelzicht.